Quantcast
Channel: Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij » Frans Aarnink
Viewing all 25 articles
Browse latest View live

Hoe maak ik een stanstekening?

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zo veel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

 

 

Frans weet raad

 

Met verschillende afwerkingstechnieken kun je al je creativiteit kwijt in je drukwerk. In een eerder blog over afwerkingstechnieken, besprak ik al kort wat stansen inhield. We kregen hier verschillende vragen over, hoe je een geschikt bestand moet aanleveren als je van deze techniek gebruik wilt maken. Daarom leg ik je in dit blog precies uit hoe je een ‘stanstekening’ kan maken.    

 

Wat is stansen?

Stansen is een techniek waarbij je de vorm van je product kunt veranderen in een willekeurige vorm. De vorm wordt met een stansmes in je ontwerp gesneden, zodat je een uniek stukje drukwerk kan laten maken. Om je drukwerk in een afwijkende vorm te laten stansen, heb je een geschikte stanstekening nodig.

 

Stap voor een stanstekening maken

Als voorbeeld gebruiken wij Adobe Indesign.

 

Stap 1:
Open je ontwerp en geef aan waar je de stansvorm wilt aanbrengen (zie afbeelding 1). In dit voorbeeld gaan we de buitenvorm van het drukwerk veranderen in een hartje door middel van een stans. Hiervoor kopiëren we het hartje en plaats je deze op de gewenste positie in een aparte pagina in het bestand. Je plaatst de stansvorm dus niet in het ontwerp van je visitekaartje.

 

ontwerp voor stansen


Stap 2:

In de nieuwe pagina plaats je enkel het beeld dat uitgestanst moet worden. Alles wat niet uitgestanst moet worden blijft wit.


Stap 3:

Het beeld wat uitgestanst zal worden, moet in een steunkleur worden opgemaakt, bijvoorbeeld 100% zwart (K). Hiervoor hoeft slechts de contour van de vorm worden aangegeven.

Je stelt de juiste kleurwaarden in door het object te selecteren en via het palet ‘Kleur/Colour’ de volgende waardes in te voeren: Cyaan: 0, Magenta: 0, Yellow en Black: 100 (zie afbeelding 2). Je ziet nu dat het object in het zwart wordt getoond. Dit zal niet zichtbaar zijn op het gedrukte visitekaartje. Geef de steunkleur de naam “Stans”.

 

stanstekening

 

Stap 4:
Maak nu van het Indesign-document een PDF-bestand en sla deze op als PDF/x-1a:2001. Het document is nu klaar om naar ons te worden opgestuurd.

 

Uitgestanst resultaat

 

 

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Afwerkingstechnieken; wat moet ik kiezen?

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

 

Frans weet raad

 

 

 

Wanneer je drukwerk bestelt, heb je keuze uit verschillende afwerkingstechnieken om je drukwerk uniek of opvallend te maken. Maar wat is het nou precies en waar kun je het voor gebruiken? In dit blog leg ik precies uit welke afwegingen je kunt maken bij je bestelling.

 

Afwerkingstechnieken: perforeren, cold-foil, nummeren, stansen, spot-uv, boren, rillen

 

Stansen

Met stansen kun je een stuk van het papier uit je ontwerp “laten snijden”. Dit kan in elke willekeurige vorm, maar met stansen kun je ook je gehele ontwerp in een bepaalde vorm laten snijden. Denk aan visitekaartjes in de vorm van je logo, of waar juist je logo is uitgesneden. Hierdoor valt je drukwerk echt op tussen al het standaard rechthoekige drukwerk.
Om je drukwerk te laten stansen dien je, bij een afwijkende en niet bestaande stansvorm, een apart EPS-bestand aan te leveren met een lijntekening van de vorm van de gewenste stans. In een eerder blog leg ik je precies uit hoe je aan stanstekening kan maken.

Cold Foil

Cold foil is een afwerkingsoptie die een zilverkleurige metallic uitstraling geeft. Deze techniek kan zowel op het hele drukvel worden aangebracht, als op bepaalde plaatsen in je ontwerp. Het is een druktechniek waarbij eerst de folie op het drukvel wordt aangebracht, waarna deze wordt bedrukt. Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan worden bedrukt in elke gewenste kleur. Met Cold foil laat je bepaalde aspecten echt uit je ontwerp “knallen” of geeft een feestelijk tintje wanneer je het over je hele ontwerp gebruikt.
Om een geschikt bestand aan te leveren waar Cold foil in verwerkt moet worden, verwijs ik je naar mijn eerdere blog over Cold foil.

Spot-UV

Eén van de opties voor luxe-afwerking, bijvoorbeeld bij visitekaartjes, is Spot-UV-lak. Spot-UV-lak is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt laten plaatsen. Hierdoor springen die aspecten, waar de lak op is gedrukt, er uit wanneer het licht er op valt.

Om een geschikt bestand aan te leveren waar Spot-UV in verwerkt moet worden, verwijs ik je naar mijn eerdere blog over Spot-UV.

Boren

Met een boor kunnen er 1 of meerdere boorgaten in je drukwerk worden gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld, als je flyers wilt ophangen of een waaier van je drukwerk wilt maken, een gat in de hoek van je drukwerk laten boren. Of laat gaten boren als leuk effect, zoals in ons voorbeeld.
Om je drukwerk te laten boren dien je een apart (voorbeeld)bestand aan te leveren, waarin de boorgaten met een duidelijke kleur worden aangegeven.

Nummeren

Om je drukwerk echt uniek te maken, om veiligheidsredenen of om vervalsing te voorkomen, kun je je drukwerk laten nummeren. Denk hierbij aan bonnen, rekeningen, tickets en entreekaarten. Nummeren kan op 2 manieren uitgevoerd worden:

  • Bij digitaal drukwerk kan het nummer gelijk mee gedrukt worden.
  • Bij offset drukwerk gaat dit met hoogdruk. Dit is een klein apparaatje met nummers en telt bij elk vel 1 getal verder.

Om je drukwerk te laten nummeren dien je in je bestand een vlak van 40 x 10 mm aan te maken. Er mag hier een lichte bedrukking inzitten. Het is hierbij van belang dat de zwarte nummers zichtbaar blijven. Als je een afwijkende nummer of actiecodes wenst, kun je dit aanleveren in een Excel-bestand.

Perforeren

Met perforeren kun je een scheurlijn in je drukwerk aanbrengen, waardoor je een stuk uit je ontwerp kan scheuren. Door de lijn, scheurt de rest van je drukwerk niet. Geperforeerde lijnen zijn handig bij bijvoorbeeld bonnen, entreekaarten, schrijfblokken en consumptiebonnen.
Om in je ontwerp een scheurlijn aan te brengen dien je een apart (voorbeeld)bestand aan te leveren, waarbij de perforatielijn, in de vorm van een stippellijn, met een duidelijke kleur wordt aangegeven.

Rillen

Met rillen creëer je een vouwlijn, waarmee je zorgt dat je een strakke vouw kan maken in je ontwerp. Rillen lijkt op perforeren, maar de lijn komt niet door het papier heen, waardoor het niet makkelijk scheurt.
Om in je ontwerp een vouwlijn aan te brengen dien je, bij een afwijkende en niet bestaande rillijn, een apart (voorbeeld)bestand aan te leveren, waarbij de rillijn, in de vorm van een onderbroken lijn, met een duidelijke kleur wordt aangegeven.

Monsterbox

Vind je het toch moeilijk om een beeld te krijgen van alle afwerkingstechnieken? Bestel dan de gratis monsterbox via onze site. In de box zitten alle materialen en afwerkingen, waardoor je zelf kunt voelen en zien hoe je drukwerk er uit komt te zien.

 

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Inslagschema’s maken

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

 

 

Frans weet raad inslagschema's

 

Wanneer je een bestand voor een gevouwen folder of flyer wilt aanleveren, dien je dit te doen volgens een inslagschema. Een inslagschema zorgt ervoor dat je ontwerp leesbaar blijft wanneer je de folder of flyer uitvouwt, er niet ineens een pagina op z’n kop staat en dat alle pagina’s op de juiste volgorde staan.  In dit blog leg ik je uit hoe je een bestand moet aanleveren voor de volgende vouwen: A3/A4 vierzijdig,  zig-zag vouw, wikkelvouw en luikvouw.

 

 

 

A3/A4 vierzijdig

Dit is de simpelste vouw. Hierbij wordt er alleen in het midden van het ontwerp een vouw gemaakt. De buitenzijde bestaat uit de voor- en achterkant van de flyer of folder. Houd hier ook rekening mee in het ontwerp. De binnenkant kun je naar wens opmaken.

 

vierzijdige vouw

 

 

Zigzag vouw

Folders en flyers met een zigzag vouw zijn gemakkelijk open en dicht te vouwen en ogen overzichtelijk doordat er op iedere pagina unieke informatie komt te staan. Houd hiermee ook rekening in je ontwerp; wanneer je het ontwerp namelijk door laat lopen, is deze folder niet goed leesbaar op het moment dat deze is dicht gevouwen. Binnen in de folder is eventueel wel een doorlopende opmaak mogelijk.  Houd ook rekening met de plaatsing van de voor- en achterzijde van de folder en bedenk goed wat je hierop wilt communiceren. Alle zijden in het zigzag ontwerp hebben dezelfde afmetingen.

 

Zigzag vouw

 

Wikkelvouw

Bij een wikkelvouw ‘rol’ je als het ware je boodschap uit, waarbij tijdens het uitrollen telkens nieuwe informatie verschijnt. Zorg er dus voor dat het geen doorlopend ontwerp wordt, maar dat elk ‘paneel’ apart is opgemaakt. Aan de binnenzijde van de folder is eventueel wel een doorlopende opmaak mogelijk. Let op dat met deze vouw niet alle pagina’s op hetzelfde formaat kunnen zijn. Wanneer ze dit wel zijn, zal de flyer of folder bol gaan staan. Alle panelen, behalve de panelen waar de voor- en achterzijde zitten, dienen 1 mm korter te zijn. Pas de tekst in deze kortere panelen ook aan op het formaat, zodat er geen opmaak wordt weggesneden.

 

Wikkelvouw

 

Luikvouw

De luikvouw geeft een leuke opening naar de inhoud van je flyer of folder, doordat de voorpagina als een ‘deur’ wordt opengeslagen. Houd er rekening mee in je ontwerp dat de voorzijde uit twee panelen bestaan, die worden gescheiden door de achterzijde.

 

Luikvouw

 

Dummy

Mocht je er na deze uitleg nog niet helemaal uitkomen, dan raad ik je aan om zelf een dummy te maken. Print je ontwerp uit en vouw deze op de juiste wijze. Zo zie je heel gemakkelijk of je ontwerp goed is. Let op dat je ontwerp op zowel de voor- als achterzijde goed gepositioneerd staat (niet op z’n kop) en dat ook alles aan de binnenzijde correct staat. Succes!

 

 

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

 

 

 

 

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Tips bij het ontwikkelen van een huisstijl

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

 

 

Frans weet raad

 

Vaak is een huisstijl één van de eerste ontmoetingen die een klant heeft met een bedrijf. Het is letterlijk en figuurlijk je visitekaartje, maar natuurlijk ook je website, brieven, e-mails, bedrijfsauto’s bedrijfskleding, enzovoort. Een huisstijl geeft de identiteit van je bedrijf weer; een goede huisstijl moet dus overeenkomen met hetgeen jij met je bedrijf wilt uitstralen. Maar hoe moet je hier mee beginnen? In dit blog geef ik tips hoe je een goede huisstijl kunt ontwikkelen voor je bedrijf.

 

 

Strategie

Al voor je begint met het creatieve gedeelte, is het erg belangrijk om een paar punten goed in kaart te brengen: wie ben je als bedrijf, wat beteken je voor je klanten, wat wil je uitstralen naar je (potentiële) klanten en zien je klanten je ook echt zo. Deze punten neem je als uitgangspunt mee in het creatieve proces.

 

 

Logo

Het begin van een huisstijl is een goed logo. Een logo is niet een leuk plaatje of iets dat je zelf mooi vindt. Een logo dient functioneel te zijn en afgestemd te worden op wat je doelgroep bij je zoekt.  Daarnaast moet een logo ook een boodschap uitdragen en herkenbaar zijn. Denk hierbij aan de zeer herkenbare ‘gele M’.
Wees ook vooral creatief met je logo. Een wereldbol gebruiken om te laten zien dat je internationaal opereert, is niet origineel.

 

 

Typografie

Lettertype is erg bepalend voor je logo en huisstijl. Standaard lettertypes als Times New Roman en Comic Sans komen weinig creatief en professioneel over. Denk ook bij het lettertype aan wat je wilt uitstralen: ben je een zakelijk en formeel bedrijf, kies dan voor een zakelijk en strak lettertype. Maar als je een ontwerpbureau bent, past ditzelfde lettertype niet in je huisstijl en dien je met een creatiever lettertype te komen.  Zeg nou zelf, welk logo past beter bij Drukwerkdeal.nl: de eerste met een creatief en niet standaard lettertype, of de tweede in Comic Sans?

 

Logo Drukwerkdeal.nlDrukwerkdeal comic sans

 

 

 

Kleurgebruik

Kleuren kunnen onbewust een bepaalde uitstraling aan je bedrijf meegeven.  Zo kan zwart een luxe en dure uitstraling geven en straalt het kracht en autoriteit uit. Groen is de kleur van gezondheid en milieubewustheid. Roze laat onschuld en zachtheid zien en oranje heeft een vrolijke uitstraling. Blauw geeft weer de indruk van veiligheid en betrouwbaarheid. Het is niet voor niets dat veel banken en verzekeringsmaatschappijen blauw in hun logo hebben verwerkt.

 

 

Invoering huisstijl

Omdat elk bedrijf erg veel verschillende huisstijldragers kan hebben, zoals je website, visitekaartjes, briefpapier, bedrijfskleding enz., is het van belang je nieuwe huisstijl in één keer door te voeren.  Denk hierbij aan al het drukwerk, maar ook online. Als er bijvoorbeeld websites naar jouw bedrijf verwijzen, moeten zij hierbij ook het juiste logo van je bedrijf gebruiken.  Zo wordt je nieuwe huisstijl sneller herkenbaar en creëer je eenheid.

 

 

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

 

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

(Grootformaat)stickers aanbrengen

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

 

 

Frans weet raad

 

Met stickers kun je werkelijk waar alle kanten op en ze zijn uiterst effectief voor marketingdoeleinden. Op ons blog hebben we, in verschillende berichten, laten zien welke creatieve uitspattingen je kunt bereiken met stickers, maar om stickers goed uit te laten komen moeten deze wel goed geplaatst worden. Daarom geef ik in dit blog een handleiding hoe je het beste je (grootformaat)stickers kunt aanbrengen.

 

 

Stap 1: Ondergrond reinigen

Voordat je de sticker plaatst, moet je natuurlijk eerst bepalen waar je deze op wil plakken.  Wanneer je hier zeker van bent, dien je de ondergrond waar je de sticker op wilt plakken goed schoon te maken.  Dit doe je met zeepwater en spoel vervolgens na met schoon water. De ondergrond maak je vervolgens vetvrij met spiritus  of ontvetter. Droog dit vervolgens met een pluisvrije doek.

 

 

Stap 2: De sticker aanbrengen

Stickers kun je op twee manieren aanbrengen: via een natte methode en via de droge methode. Ik kies voor de droge methode omdat deze betrouwbaarder is en de kleefkracht sneller wordt bereikt.

 

Kleine stickers (minder dan 0,5 m2)

 

Kleine stickers aanbrengen

 

  • Plaats positioneringstape aan de uiteinden van de sticker om deze op de gewenste positie op de ondergrond te kunnen plaatsen. Doe dit zonder de drager te verwijderen.
  • Snij vervolgens de positioneringstape aan één uiteinde door en trek de drager los.
  • Plaats de sticker op de plek die de positioneringstape aangeeft. Gebruik een rakel om de sticker goed te laten hechten aan de ondergrond. Maak snelle bewegingen van binnen naar buiten.
  • Trek in een gelijkmatige beweging de aplicatietape eraf.

 

Tip: Kleine luchtbellen zullen na een aantal dagen automatisch verdwijnen, probeer grote luchtbellen door te prikken.

 

Grote oppervlakken

 

Grote stickers aanbrengen

 

  • Plaats positioneringstape aan de uiteinden op de sticker om deze op de gewenste positie op de ondergrond te kunnen plaatsen. Doe dit zonder de drager te verwijderen.
  • Maak vervolgens een scharnierpunt loodrecht op het grootste stuk van de stickers. Doe dit op maximaal 1 meter van de rand.
  • Snij de positioneringstape door en vouw de ene helft over de andere. Verwijder de drager tot het scharnierpunt en snij deze daar af.
  • Vouw dit deel weer terug en voorkom dat de sticker al hecht aan de ondergrond.
  • Druk het materiaal met een rakel van binnen naar buiten aan.  Ga op dezelfde manier te werk voor de andere kant van de sticker.
  • Trek in een gelijkmatige beweging de applicatietape eraf.

 

Tip: Prik luchtbellen tussen de sticker en de ondergrond door en druk het opnieuw aan.

 

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

 

 

 

 

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Alles over Pantone-kleuren

$
0
0

In een eerder blogbericht ging Frans in op het verschil tussen RGB- en CMYK-kleuren. Maar hoe zit het dan met de Pantone-kleuren? Wat is het verschil met het RGB- en CMYK-model? Wanneer worden deze kleuren gebruikt? Allemaal vragen die in dit blog de revue passeren.

 

Frans weet raad: Pantone kleuren, CMYK, RGB

 

Pantone, CMYK en RGB; de verschillen

Net als CMYK-kleuren worden Pantone-kleuren gebruikt voor drukwerk. Dit in tegenstelling tot RGB-kleuren, die worden ingezet voor uitingen op de televisie, de computer en voor fotomateriaal. Het grootste verschil tussen CMYK-kleuren en Pantone-kleuren is dat bij de laatste de kleuren vóóraf worden gemengd uit een aantal basiskleuren, resulterend in mooie en diepe verzadigde kleuren. Dit terwijl het mengproces bij CMYK-kleuren achteraf plaatsvindt (tijdens het daadwerkelijk drukken). Een ander verschil is dat Pantone-kleuren voornamelijk worden gebruikt om één of meerdere specifieke kleuren te drukken. CMYK-kleuren worden daarentegen vaak ingezet voor full color-drukwerk. Maar het is ook mogelijk CMYK-kleuren te combineren met een specifieke Pantone-kleur. Dit wordt ook wel meerkleurendruk genoemd.

 

Gebruik van Pantone, is kiezen voor zekerheid

Het voordeel van het gebruik van Pantone-kleuren is dat het resultaat altijd en overal hetzelfde is. Hierdoor voorkom je afwijkingen ten opzichte van je beoogde kleuren en misverstanden achteraf. Kies voor je huisstijldrukwerk dus altijd voor Pantone-kleuren in plaats van CMYK-kleuren; briefpapier, enveloppen, visitekaartjes en with compliments cards vormen dan een mooi geheel! En het handige is dat alle Pantone-kleuren zijn vastgelegd in een universeel kleurstysteem; Pantone Matching System. Iedere kleur heeft een uniek nummer met de daarbij behorende specificaties. Hierdoor kunnen drukkers wereldwijd met een vooraf bepaald recept dezelfde kleur bereiken.

 

pantone kleuren

 

Pantone formula guide

Pantone publiceert de kleuren op verschillende manieren. De bekendste vorm is de Pantone formula guide; een kleurenwaaier waarin je Pantone-kleuren eenvoudig kunt opzoeken. Er bestaan verschillende varianten van de Pantone formula guide kleurenwaaiers, waaronder één voor glanzend papier (coated), één voor ongestreken papier (uncoated) en één voor de CMYK-varianten van Pantone-kleuren.

 

Bestel direct

Als officieel Pantone-dealer bieden wij verschillende Pantone-waaiers aan in onze webshop. Een onmisbaar instrument als je vaak drukwerk bestelt!

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

4/0, 4/1, 2/0; Hoe zit dat precies?

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

 

 

Frans weet raad: verschool 1 of meer PMS kleuren of full color drukken, 4/0, 4/4, 2/0

 

 

Voor-/achterzijde

Bij haast elk product in onze webshop krijg je de vraag “Kies de bedrukking (voor-/achterzijde)” voorgelegd. Je zult je misschien afvragen waar al die getalletjes voor staan. Eigenlijk is het heel makkelijk: het getal voor de slash staat voor het aantal kleuren op de voorzijde van het drukwerk, het getal achter de slash voor het aantal kleuren op de achterzijde.

 

1 of meer PMS-kleuren óf Full color

De getallen 1 tot en met 3 staan voor het aantal PMS-kleuren. Alle PMS-kleuren zijn vastgelegd in het Pantone Matching System. Hier ging Frans in een eerder blog al op in. Het getal 4 voor Full color.

 

 

Screenshot keuzes bedrukking

Wat voorbeelden

1/0 houdt dus in dat de voorzijde met één PMS-kleur wordt bedrukt en de achterzijde blanco blijft. Bij 2/2 wordt zowel de voor- als de achterzijde met twee PMS-kleuren bedrukt. Tot slot staat 4/4 voor full color druk aan zowel de voor- als achterzijde.

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

 

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Een PDF exporteren uit je ontwerpprogramma

$
0
0

Wanneer je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er zijn zoveel mogelijkheden, en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg!

 

Frans weet raad: PDF exporteren

 

Wanneer het ontwerp af is en je deze wilt uploaden, kun je dit het beste in PDF-formaat doen. Als de juiste kleuren en profielen in je ontwerp gebruikt, blijft je exacte ontwerp behouden wanneer je deze exporteert als PDF.

 

In dit blog leg ik je uit hoe je een bestand vanuit InDesign, Illustrator en Photoshop kunt exporteren als PDF. Hou er wel rekening meer dat er iets verschil kan zitten in de verschillende programma-versies.

 

Indesign

Open je bestand en kies voor ‘Exporteren’. Geef je bestand een titel en kies voor ‘Bewaar’.  Een nieuw venster wordt geopend. Kies hier voor de volgende instellingen:

 

PDF exporteren

 

Bij ‘Voorinstelling Adobe PDF’ kies je voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’.

 

PDF exporteren

 

Vervolgens vink je bij ‘Pagina’s’ de optie ‘Alles’ aan.

 

PDF exporteren

 

 

Ga in het linkermenu naar ‘Tekens en Aflooptekens’. Hier vink je niets aan. De bleed (afloop) die wordt meegegeven is bij regulier drukwerk 3 mm, dit kun je aangeven bij het aanmaken van het bestand. In dit geval kun je ‘Use Document Settings’ aanvinken.

 

Ga in het linkermenu naar ‘Kleur’. Wanneer je drukwerk full-color drukwerk is (CMYK), kies je voor de optie ‘Convert To Destination’. Wanneer je PMS drukwerk wilt bestellen, kies je voor de optie ‘Convert To Destination (Preserve Numbers)’. Bij ‘Doel’ kies je voor ‘Werkruimte CMYK – Europe ISO Coated FOGRA27’.

 

 

PDF exporteren

 

 

Hierna exporteer je je PDF. Het kan voorkomen dat sommige fonts niet ingesloten of omgezet kunnen worden in het printproces vanwege licentiebeperkingen. In dit geval kun je de betreffende tekst selecteren en via ‘Type’ > ‘Create Outlines’ de tekst omzetten naar lettercontouren. De tekst is dan omgezet naar een vorm en niet meer te wijzigen.

 

 

PDF exporteren

 

 

Hou bij het aanleveren rekening met de juiste formaten van het gewenste drukwerk en de 3 mm afloop aan alle zijden.  Hou ook tenminste 3 mm aan de rand van je ontwerp vrij van teksten en dergelijke, om te voorkomen dat deze kunnen worden aangesneden.

 

Voor spandoeken, canvas en andere producten kunnen afwijkende snijmarges gelden. Deze vind je bij de informatiesheet van het product.

 

 

Illustrator

In Illustator gaat het exporteren van een PDF iets sneller. Nadat je het bestand hebt geopend, kies je voor ‘Save’. Je kunt dezelfde instellingen als bij inDesign gebruiken.

 

 

Photoshop

In Photoshop kun je direct kiezen om het bestand te exporteren als PDF. Je hebt hier wat minder geavanceerde mogelijkheden dan in Illustrator en inDesign. Kies voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’ bij uitvoer voor conversie “Convert To Destination” en bij ‘Doel’ voor ‘Werkruimte CMYK – Europe ISO Coated FOGRA27’.

 

 

PDF exporteren

 

 

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Kleuren in je drukwerk; RGB, PMS en CMYK

$
0
0

Wanneer je drukwerk wilt bestellen, heb je natuurlijk een mooi ontwerp nodig. Op welke manier je dit opmaakt is van belang voor je eindresultaat. Allereerst raad ik aan, je ontwerp op te maken in Illustrator, InDesign of Photoshop. In deze programma’s kun je je bestand in 3 kleursoorten opbouwen: RGB, PMS en CMYK. Maar wat is het verschil?

 

Frans weet raad: RGB, PMS, CMYK

 

RGB

RGB is een afkorting voor de primaire kleuren; rood, groen en blauw. Wanneer je een bestand opmaakt in RGB-kleuren werk je met 6 cijfers (hexadecimalen) die aangeven om welke kleur het gaat. De eerste 2 cijfers geven het rood aan, de tweede 2 cijfers het groen en de laatste 2 cijfers het blauw. Zo staat #000000 bijvoorbeeld voor zwart. RGB-kleuren worden gebruikt voor uitingen die bedoeld zijn voor monitoren, zoals je televisie, computer, telefoon enz. Ook foto’s bestaan standaard uit RGB-kleuren. Het RGB-model werkt, in tegenstelling tot PMS en CMYK, met licht. PMS en CMYK werken met pigmenten/ inkt. Het verschil zie je duidelijk in onderstaande afbeelding.

 

 

PMS, RGB en CMYK; wat is het verschil

 

RGB-kleuren zijn dus niet geschikt voor drukwerk. Wanneer je een RGB-bestand als drukbestand aanlevert, zal deze omgezet worden in CMYK, waardoor de kleuren in je ontwerp niet meer 100% overeen zullen komen met het drukwerk.

 

RGB-kleuren omzetten naar CMYK

 

1. De afbeelding is al opgemaakt
Aangezien je de afbeelding al hebt opgemaakt kun je het beste de RGB-kleuren overzetten naar CMYK-kleuren. Dit doe je door je bestand te exporteren naar PDF/X-ia:2001 met het profiel ‘Fogra 27’. Dit profiel zorgt voor een zo goed mogelijke overzetting van RGB naar CMYK.

 

 2. De afbeelding is nog niet opgemaakt
Kies voordat je begint met je ontwerp voor het profiel CMYK.

 

PMS

Pantone is een bedrijf die een kleurcodering heeft bedacht. In dit Pantone Matching System (PMS) heeft elke kleur een eigen unieke code. Het voordeel van Pantone-kleuren is dat dit wereldwijd gelijk is. Je krijgt dus bij elke drukker exact dezelfde kleur, wanneer je dit op hetzelfde soort materiaal laat drukken. Pantone-kleuren zijn geschikt voor je drukwerk, wanneer je 1 tot 4 verschillende kleuren in je ontwerp gebruikt. Verschillende verlopen van een specifieke kleur worden niet als 1 kleur gezien. Gebruik PMS-kleuren bijvoorbeeld voor je huisstijldrukwerk. Wanneer je meer dan 4 verschillende kleuren in je ontwerp wilt gebruiken, kies je voor CMYK.

 

Kleuren in je drukwerk; RGB, PMS en CMYK

 

Bij Pantone-kleuren dien je rekening te houden met het papier dat je kiest. Zo heb je coated en uncoated papier. Kies voor je begint met ontwerpen in je ontwerpprogramma de juiste kleurstaal uit. Dit doe je via ‘New Colour Swatch’ > ‘Colour Mode’ en kies hier voor ‘Pantone Solid Coated’ of voor ‘Pantone Solid Uncoated’. Sla dit vervolgens op als PDF met het profiel ‘PDF/x-1a:2001’.

 

CMYK

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en wordt gebruikt voor full color drukwerk. Met deze 4 kleuren kan bijna elke mogelijke kleur worden bereikt. Hoe hoger het percentage van een bepaalde kleur, hoe donkerder de kleur wordt. Om bijvoorbeeld mooi diepzwart te krijgen kies je voor: C:10 M:10 Y:10 K:100.

Wanneer je je ontwerp met CMYK-kleuren omzet naar PDF, kies je voor het profiel ‘Fogra 27’. Zo zorg je ervoor dat de gekozen kleuren zo veel mogelijk overeenkomen met de kleuren in het drukwerk.

 

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Photoshop of Illustrator?

$
0
0

Als het om drukwerk gaat, kunnen de mogelijkheden nogal overweldigend zijn. Voor welke programma’s kies je, als je voor het beste resultaat wilt gaan? Wij raden  je aan om drukwerk op te maken in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, of Adobe InDesign. Hieronder bespreken we de twee programma’s; Photoshop en Illustrator.

 

frans weet raad

Het verschil tussen Illustrator en Photoshop

ai_icon

Adobe Illustrator wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van ‘vector art’, waarbij foto’s en tekst uitstekend met elkaar gecombineerd kunnen worden. Ontwerpen voor branding, zoals logo’s en complete huisstijlen worden dan ook overwegend met Illustrator gemaakt. Illustrator bestanden worden opgeslagen met de .ai extensie. Illustrator wordt voornamelijk gebruikt door grafische ontwerpers en technische tekenaars.

Adobe_Photoshop_CS5_icon

Photoshop wordt – zoals de naam al doet vermoeden – grotendeels gebruikt voor fotobewerking. De mogelijkheden hierin variëren van belichting, restaureren van beschadigde afbeeldingen, bijsnijden en scherpte. Photoshop is dan ook een pixelbewerkingsprogramma. Illustrator daarentegen is een vectorbewerkingsprogramma. Als je een bestand opslaat met Photoshop, krijgt het bestand een .psd extensie. Photoshop wordt voornamelijk gebruikt door grafische ontwerpers en fotografen.

Waar kies je voor?

Voordat je een drukwerkontwerp aanlevert, is het belangrijk om te weten waar je het voor nodig hebt. Waar wil jij het drukwerkbestand voor gebruiken? Alleen dan kun je een goede keuze maken met betrekking tot het programma. Het ontwerpen van een logo kun je het beste in Illustrator doen, omdat een vectorbestand namelijk naar hartenlust vergroot en verkleind kan worden zonder in te leveren op kwaliteit. Als je echter afbeeldingen grondig wilt bewerken en leuke effecten wilt toevoegen, dan loont het zich om te kiezen voor Photoshop.

Veel mensen gebruiken Microsoft Office om bestanden op te maken. Helaas blijken Microsoft Office-bestanden vaak van een te lage resolutie om drukbare bestanden van te maken. Microsoft Office is hierdoor niet de juiste keuze voor het opmaken van drukbestanden.

Wil je meer weten? Dan helpen wij je graag een handje verder.

 

TwitterFacebookPinterestLinkedInGoogle+Email

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

$
0
0

Voor het werken met kleur is enige kennis van kleurenleer onmisbaar. Voor het beschrijven van kleur wordt onderscheid gemaakt tussen kleuren gevormd door licht en kleuren gevormd door pigment.

Licht: het RGB-model

Van alle lichtstralen van de zon is slechts een klein deel zichtbaar voor het menselijke oog (infrarood en ultraviolet zijn bijvoorbeeld niet zichtbaar). Het zichtbare licht kan worden beschreven met de drie primaire kleuren rood, groen en blauw(RGB). Deze kleuren geven samen (opgeteld) wit licht en hierdoor worden ze ook wel additieve kleuren genoemd.

Het RGB-model wordt gebruikt voor het beschrijven van de kleuren van bronnen die zelf licht produceren, zoals computermonitoren, videoapparatuur, beamers en televisieschermen. Als je bijvoorbeeld de beeldbuis van een monitor of tv van dichtbij bekijkt, zie je dat puntjes in de drie RGB-kleuren worden gecombineerd tot kleuren.

Bron: http://nl.wikipedia.org

Pigment: het CMYK-model

Waar twee van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw elkaar overlappen, ontstaan de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel (afgekort CMY). Groen plus blauw geeft cyaan, blauw plus rood geeft magenta en rood plus groen geeft geel. In tegenstelling tot de RGB-kleuren kan met de CMY-kleuren geen echte zwart verkregen worden, maar uitsluitend een donkerbruine kleur. Daarom wordt zwart gebruikt als de vierde drukkleur en daarmee ontstaat het CMYK-kleurmodel (met de K van key, om verwarring met de B van blue te voorkomen). Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst.

Het CMYK-model wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen. Cyaan, magenta en geel worden daarom gebruikt voor fullcolor drukwerk en kleurenafdrukken. Hoe meer van een kleur wordt gebruikt, hoe donkerder de kleur wordt. Omdat cyaan, magenta en geel licht ‘onttrekken’ aan de primaire kleuren rood, groen en blauw, worden ze ook wel subtractieve kleuren genoemd.

Bron: http://nl.wikipedia.org

In onderstaande afbeelding zie je dat het menselijk oog de allerbreedste omvang van kleuren kent. Waarom? Simpelweg omdat het (gezonde) menselijke oog de kleuren min of meer zuiver ziet. Hoe je de kleuren gedrukt of op een scherm krijgt, is afhankelijk van factoren als het materiaal waarop gedrukt wordt, de kwaliteit van inkt en de machine waarmee gedrukt wordt en zowel hardware- als softwarematige instellingen. Daarnaast blijkt dat het kleurenspectrum van het CMYK-kleurenmodel aanzienlijk kleiner is dan het kleurenspectrum van het RGB-kleurenmodel. Omgekeerd betekent dit dat het aantal RGB-kleuren vele malen groter is dan het aantal CMYK-kleuren.

 

rgb-cmyk spectrum

Bron: http://www.studioartistx.nl

Samenvattend kan worden gezegd dat het CMYK-model (cyaan, magenta, geel en zwart) wordt gebruikt voor drukwerk en het RGB-model (rood, groen en blauw) voor o.a. televisie, fotomateriaal en computer. Maar wat als je bijvoorbeeld een foto wilt gebruiken voor drukwerk? In dat geval moet de kleurmodus worden omgezet. Dit betekent dat, vanwege het grotere kleurbereik van het RGB-model, soms naar een alternatieve CMYK-kleur gezocht moet worden. Houdt er hierbij rekening mee dat die alternatieve kleur (CMYK) doffer en donkerder uitvalt dan de originele kleur (RGB). Dit verschil wordt veroorzaakt door een verschillende kleuropbouw in beide modellen (RGB gevormd door licht; CMYK gevormd door pigment). Bij het converteren van RGB naar CMYK-kleuren zijn groen en blauw vaak de meest problematische kleuren.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Papierformaten; A-reeks en B-reeks

$
0
0

Een essentiële stap in ons bestelproces is het aangeven van het papierformaat. Een papierformaat geeft informatie over de afmetingen van een vel papier. Er zijn binnen de papierformaten verschillende standaarden te onderscheiden. In dit blogbericht worden de twee belangrijkste toegelicht; de A-reeks en de B-reeks.

A-reeks

In de meeste gevallen wordt het papierformaat van drukwerk gebaseerd op een standaard papierformaat. Verreweg het populairste papierformaat is A4, dat onderdeel uitmaakt van de genormaliseerde A-reeks. De A-reeks begint bij het formaat A0 – dat met de afmetingen 841 x 1189 mm een oppervlakte heeft van precies 1 m2 – en loopt tot A10. Bij elk volgende formaat in de A-reeks wordt het formaat in de langste richting gehalveerd. Het formaat A1 is dus gelijk aan een half A0.

B-reeks

Soms is een bepaald formaat binnen de A-reeks te groot, maar het volgende formaat te klein. Om deze reden is de B-reeks geïntroduceerd. De B-reeks heeft een vergelijkbare indeling als de A-reeks: deze serie formaten loopt van B0 tot B10 en elk volgend formaat is de helft van het vorige formaat. Het verschil tussen beide reeksen heeft te maken met de uitgangspunten.

A-reeks: Het grootste formaat (A0) heeft een oppervlakte van exact 1 m2
B-reeks: De korte zijde van het grootste formaat (B0) heeft een lengte van 1 m

Echter voor beide reeksen geldt dat de verhouding lengte-breedte voor alle formaten hetzelfde is; ook wel de DIN-formaten genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: www.wikipedia.org

A0          841 × 1189 mm
A1          594 × 841 mm
A2          420 × 594 mm
A3          297 × 420 mm
A4          210 × 297 mm
A5          148 × 210 mm
A6          105 × 148 mm
A7          74 × 105 mm
A8          52 × 74 mm
A9          37 × 52 mm
A10        26 × 37 mm

 

 

 

 

 

 

Bron: www.wikipedia.org

B0           1000 × 1414 mm
B1           707 × 1000 mm
B2           500 × 707 mm
B3           353 × 500 mm
B4           250 × 353 mm
B5           176 × 250 mm
B6           125 × 176 mm
B7           88 × 125 mm
B8           62 × 88 mm
B9           44 × 62 mm
B10        31 × 44 mm

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Papierformaten; A-reeks en B-reeks verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Offset of digitaal; wat is het verschil?

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Bij veel producten op onze site krijg je de keuze voorgelegd of je het offset of digitaal wilt laten drukken. Je zult je misschien afvragen wat het verschil is.

Offsetdrukken

Bij offsetdrukken wordt op een aluminium plaat via fotografische weg een beeld aangebracht. Vervolgens wordt deze offsetplaat vochtig gemaakt. Alle niet-beeld-delen op de plaat nemen dit vocht aan. Daarna wordt vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt nu op een rubberen doek gedrukt en dit rubberen doek drukt het beeld weer op papier.

Digitaal drukken

Het grootste verschil tussen digitaal drukken en offsetdrukken is dat de vaste kosten per drukopdracht heel laag zijn. Daarentegen zijn de variabele kosten per vel veel hoger dan bij offsetdruk. Hierdoor is digitaal drukken vooral interessant bij kleine oplages. Ook de druktijden van digitaal drukken zijn korter dan bij offsetdruk, waardoor het geschikt is voor spoedklussen.

Wanneer kies je offset en wanneer digitaal?

Offset leent zich voor:
- drukwerk met een hoge oplage;
- drukwerk in Pantone-kleuren of waar de kleurechtheid een grote rol speelt.

Digitaal is het beste voor:

- opdrachten met een kleine oplage;
- drukwerk dat snel moet worden gedrukt;
- drukwerk dat gepersonaliseerd dient te worden.

Het afdrukken van je huisstijl

Bij het afdrukken van je huisstijl, wordt je order vaak met één van de 2 bovenstaande technieken gedrukt. Bij bestelling van bijvoorbeeld 100 visitekaartjes en 500 vel briefpapier, adviseren wij de visitekaartjes digitaal te drukken en het briefpapier in offset. Echter is er een klein puntje; er kan mogelijk een kleurverschil ontstaan, omdat er een andere druktechniek wordt gebruikt. Het kleurverschil kan ook ontstaan aangezien er een ander papiersoort wordt gebruik. Wanneer je geen kleurverschil wenst in je drukwerk kies je voor al je huisstijlproducten voor één dezelfde druktechniek en het zelfde papiersoort.

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Offset of digitaal; wat is het verschil? verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Frans helpt Gerjan

$
0
0

Bij Drukwerkdeal.nl helpen we onze klanten altijd graag op weg! Zo ook Gerjan Nijhof, die ons naar aanleiding van de blogs van onze Frans een vraag mailde.

fransblogdef

De vraag van Gerjan

Beste Frans,

Wanneer ik een bestand 1/0 PMS wil laten drukken, kan ik er dan wel zwart(tonen) aan toevoegen? In deze gaat het om een huisstijl met de PMS Cyan Proces U, maar daar zit ook nog tekst bij in zwart en grijs (80% zwart).

Bvd voor je reactie.

Mvg,

G. Nijhof

Het antwoord van Frans

Beste Gerjan,

Wat leuk dat je een vraag stelt! Bij Drukwerkdeal.nl helpen we je graag op weg.

Bij 1/0 PMS staat het getal 1 voor het gebruik van één PMS-kleur op de voorzijde van het document. De 0 staat voor een onbedrukte achterzijde.
Doordat de huisstijl al één PMS-kleur bevat (PMS Cyan Proces U) is het niet mogelijk om nog een tweede kleur toe te voegen bij deze bedrukkingswijze.
Wanneer je dus in hetzelfde document zwart en grijs (80% zwart) wilt laten afdrukken, dien je te kiezen voor 2/0 PMS.

Ik hoop dat de uitleg zo duidelijk is. Mocht je meer willen weten over het gebruik van kleuren, dan raad ik je mijn eerdere blog hierover aan.

Met vriendelijke groet,

Frans
Drukwerkdealer

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Frans helpt Gerjan verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Spot UV: hoe en wat?

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Eén van de opties voor luxe-afwerking, bijvoorbeeld bij visitekaartjes, is Spot UV-lak. Spot UV-lak is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt laten plaatsen.

Wat heb je nodig?

Om een geschikt ontwerp voor Spot UV aan te leveren heb je ten eerste professionele DTP software nodig, zoals Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop.

Stap voor stap Spot UV

Als voorbeeld gebruiken wij Adobe Indesign.

Stap 1

Open je ontwerp en geef aan waar je de Spot UV wilt aanbrengen (zie afbeelding 1). Wanneer je Spot UV-lak over een logo of object wilt aanbrengen, dien je deze te kopiëren. Het logo of object plaats je op de gewenste positie in een aparte pagina in het bestand, dus niet in het ontwerp van het basiskaartje.

Stap 2

In de nieuwe pagina plaats je enkel het beeld dat met de UV-lak moet worden bedrukt. Alles waar geen UV-lak moet worden aangebracht blijft wit.

Stap 3

Het beeld waar de UV-lak zal worden geplaatst, moet 100% zwart (K) worden opgemaakt. Je stelt de juiste kleurwaarden in door het object te selecteren en via het palet ‘Kleur/Colour’ de volgende waardes in te voeren: Cyaan: 0, Magenta: 0, Yellow en Black: 100 (zie afbeelding 2). Je ziet nu dat het object in het zwart wordt getoond. Dit zal niet zichtbaar zijn op het gedrukte visitekaartje.

Stap 4

Maak nu van het Indesign-document een PDF-bestand en sla deze op als PDF/x-1a:2001. Het document is nu klaar om naar ons te worden opgestuurd.

Download de beschrijving

Deze uitleg even op je gemak nalezen? Download dan onze PDF.

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Spot UV: hoe en wat? verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.


Tips voor tekstgebruik in je drukwerk

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Teksten worden vaak gebruikt in drukwerk, maar niet elke opmaak is geschikt om te drukken. In dit blog leg ik graag aan je uit hoe je het beste kunt omgaan met tekst in drukwerk.

Onscherpe teksten

Wanneer je een document dat opgemaakt is in een programma als Microsoft Publisher of Microsoft Word omzet naar een PDF-bestand, zal deze worden opgemaakt als RGB-profiel in plaats van het voor drukken gewenste CMYK. Wanneer je deze RGB-kleuren vervolgens omzet naar CMYK worden aanwezige zwarte teksten opgebouwd uit alle kleuren (C(Cyaan)+M(Magenta)+Y(Yellow)+ K(Key/Zwart)). Dit resulteert erin dat na druk de tekst niet meer scherp is. Zwarte teksten dienen altijd enkel uit 100% K (Key) opgemaakt te worden om dit te voorkomen.

Word-bestanden

Wij raden je aan om je drukwerk op te maken in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of Adobe InDesign. Regelmatig krijgen we de vraag of tekst in MS Word kan worden aangeleverd. Helaas is het met het Microsoft Office-pakket niet mogelijk drukbare bestanden op te maken. Ook wanneer een Word-bestand om wordt gezet naar PDF voldoet deze niet aan de daarvoor geldende vereisten. Op je beeldscherm ziet het PDF-bestand er prima uit, maar na druk blijkt de kwaliteit vaak te laag.

Letterfonts insluiten

Als je gebruik maakt van een lettertype dat niet standaard op je computer is geïnstalleerd, kun je het lettertype insluiten. Zo wordt je lettertype ook aan de ontvanger getoond die het lettertype niet op zijn computer heeft staan. Als je een letterfont insluit, kun je vaker met dit lettertype werken en de tekst bewerken. Dit is dus uitermate geschikt als je een eigen letterfont in je huisstijl hebt. Je kunt fonts insluiten in Acrobat of wanneer je een InDesign-document exporteert naar PDF.  Een nog betere optie is om gebruik te maken van lettercontouren.

Lettercontouren

Tekst omzetten naar lettercontouren is iets anders dan het insluiten van lettertypes. Wanneer je een tekst omzet naar lettercontouren ziet het opmaakprogramma de tekst als vector, dus als afbeelding. Hierdoor kan er niks veranderd of gewijzigd worden in de tekst, wanneer het wordt gedrukt. Door gebruik te maken van lettercontouren voorkom je foutmeldingen over ontbrekende lettertypes en ben je er van verzekerd dat je letters correct worden weergegeven op je drukwerk. We raden dan ook aan om je tekst om te zetten in lettercontouren voordat je het bestand naar ons stuurt.

In Adobe Illustrator en InDesign kun je tekst omzetten naar lettercontouren door in je ontwerpprogramma de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op ‘Tekst’ > ‘Lettercontouren’. Photoshop zet tekst automatisch om.

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Tips voor tekstgebruik in je drukwerk verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Cold Foil: hoe en wat?

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Cold foil is een afwerkingsoptie die een zilverkleurige metallic uitstraling geeft. Deze techniek kan zowel op het hele drukvel worden aangebracht als op bepaalde plaatsen in je ontwerp. Het is een druktechniek waarbij eerst de folie op het drukvel wordt aangebracht, waarna deze wordt bedrukt. Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan worden bedrukt in elke gewenste kleur.

Benodigdheden voor een  geschikt ontwerp

Om een geschikt ontwerp voor Cold Foil aan te leveren heb je ten eerste professionele DTP software nodig, zoals Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop.

Stap voor stap Cold Foil

Als voorbeeld gebruiken wij Adobe Indesign.

Stap 1

Open je ontwerp en geef aan waar je de cold foil wilt aanbrengen (zie afbeelding 1). Wanneer je cold foil over een logo of object wilt aanbrengen, dien je deze te kopiëren. Het logo of object plaats je op de gewenste positie in een aparte pagina in het bestand, dus niet in het basisontwerp.

Cold foil Handleiding afbeelding 1 Drukwerkdeal.nl

Stap 2

Om goed onderscheid te kunnen maken tussen ‘folie’ en ‘geen folie’ moet je een vaste spotkleur aanmaken. Kies hiervoor in het palet ‘stalen/Swatches’ voor ‘Nieuwekleurenstaal/New swatch’. Maak nu een spotkleur aan (C:10, M:0, Y:0, K:20) en noem deze ‘Foil’ (zie afbeelding 2).

Handleiding Cold Foil Afbeelding 2 Drukwerkdeal.nl

Stap 3

Het beeld waar de cold foil geplaatst zal worden, moet met de spotkleur ‘Foil’ opgemaakt worden. In het ontwerp zie je nu dat het object blauw wordt getoond. Op het gedrukte product zal dit echter niet blauw worden; daar zal een onbedrukt zilver effect ontstaan. (zie afbeelding 3).

Handleiding cold Foil Afbeelding 3 Drukwerkdeal.nl

Stap 4

Maak nu van het Indesign-document een PDF-bestand (x-1a:2001, met 3mm bleed en cropmarks) en bekijk of de cold foil-laag daadwerkelijk staat waar deze moet staan. Dit bekijk je door gebruik te maken van de tool ‘Separations Preview’ (zie afbeelding 4) Hiermee kun je eenvoudig separatie per separatie controleren. Het document is nu klaar om naar ons opgestuurd te worden.

Handleiding Cold Foil Afbeelding 4 Drukwerkdeal.nl

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via  Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Cold Foil: hoe en wat? verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Transparanties afvlakken

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Bij Drukwerkdeal.nl krijgen we regelmatig de vraag wat transparantie afvlakken is en hoe je dit kunt doen. Daarom wijd ik deze blog aan de uitleg van het afvlakken van transparanties.

Wat is transparantie afvlakken?

Wanneer je een bestand aanlevert, waarbij je effecten hebt toegepast, zoals een slagschaduw, gloweffect of beeld dat transparant is verwerkt, kan het zijn dat je een melding krijgt dat transparanties in je ontwerp moeten worden afgevlakt. Dit betekent dat er in je document afbeeldingen of objecten zitten die deels doorzichtig zijn. Wanneer je de transparanties niet afvlakt, kun je onverwachte resultaten in je drukwerk verwachten. In het voorbeeld hieronder zie je wat er kan gebeuren met je drukwerk wanneer je de transparantie niet goed afvlakt.

Transparanties afvlakken; Tips van Drukwerkdeal.nl

Hoe kun je transparantie afvlakken?

In Adobe Illustrator kun je de transparantie direct afvlakken via menu ‘Object’. Wanneer je met Indesign werkt, maak je een profiel aan onder het menu ‘Bewerken’ –> ‘Voorinstellingen transparanties afvlakken’. Hier kies je de voorinstelling: ‘Hoge Resolutie’ en klik op ‘Nieuw’. Vervolgens geef je het profiel een naam (bijvoorbeeld Drukwerkdeal). De eerste schuif zet je van 100% naar 75% en de overige instellingen mogen blijven staan. Vink in het onderste vakje ‘Complexe regio’s bijknippen’ aan. Bevestig dit met ‘Ok’. Vervolgens exporteer je het bestand naar PDF en kies je in het PDF-menu bovenaan bij de preset PDF/X-1a:2001 en bij de menu’s aan de linkerzijde bij advanced voor de nieuw aangemaakte afvlakker. Let op dat PMS en transparanties niet samen gaan via deze methode. De PMS-kleuren dienen dan al omgezet te zijn naar CMYK in je bronbestand.

Wanneer je tekst in je ontwerp gebruikt hebt, raden wij aan om deze om te zetten naar lettercontouren. Voor de handleiding hiervoor verwijs ik je daar naar een eerder blog over tekstgebruik. Wanneer je deze tips volgt bij het maken van je bestand zullen foutmeldingen over transparanties afvlakken verleden tijd zijn.

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Transparanties afvlakken verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Coated versus uncoated papier

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Kleuren in je drukwerk kunnen anders uitvallen wanneer je verschillende papiersoorten gebruikt. Dit komt doordat papier coated of uncoated is. Maar wat is dit eigenlijk?

Coated versus uncoated papier

Er zijn eindeloos veel papiersoorten, maar ze zijn altijd coated of uncoated. Het verschil tussen deze papiersoorten schuilt in de kleurkracht; hoe groter de kleurkracht, hoe beter en scherper de kleuren van je ontwerp worden weergegeven.

Coated papier wordt ook wel gestreken papier genoemd en heeft een gesloten oppervlakte. Dit leidt tot een grotere kleurkracht.

Daarentegen heeft uncoated papier (niet gestreken) ongeveer 20% meer inkt nodig, terwijl er meer dan 50% minder kleurtinten weergegeven kunnen worden. Dit komt onder andere door de open structuur van het papier, waardoor de inkt meer wordt geabsorbeerd.

Wanneer de kleuren in je drukwerk zo veel mogelijk overeen dienen te komen met de kleuren in je ontwerp, raad ik je dus aan om voor coated papier te kiezen.

Hoe zie ik het verschil?

Uncoated papier is papier zonder extra laag of coating. De uncoated papiersoorten die wij aanbieden zijn: vergé wit, vergé naturel, biotop wit, biotop naturel, houtvrij offset wit, bankpost wit en ECO 100% recycled.
Alle overige papiersoorten zijn coated. Deze kun je meestal herkennen aan de matte of glanzende uitstraling.

Houd rekening met de gekozen papiersoort

Gebruik een kleurenwaaier

De kleuren op je beeldscherm, of van een geprint voorbeeld, zijn geen betrouwbare referentie voor het uiteindelijke drukwerk. Wanneer je van te voren een goede indicatie van de kleur wilt hebben, kun je gebruik maken van een kleurenwaaier of kleuropbouwboek. Houd hierbij ook rekening met de kleur van het papier en het licht waarin je de kleur beoordeelt. Wanneer je bijvoorbeeld een gelige papiersoort kiest, zullen de kleuren anders uitvallen dan wanneer je een spierwitte papiersoort neemt. Het is dan ook aan te raden om tijdens de opmaak van je bestand van te voren rekening te houden met de papiersoort waar je het ontwerp op laat drukken.

Ontwerp-instellingen

Gebruik je PMS-kleuren in je ontwerp? Kies dan voordat je begint met ontwerpen in Adobe Indesign, Illustrator of Photoshop de juiste kleurstaal uit. Dit doe je via ‘New Colour Swatch’ > ‘Colour Mode’ en kies hier voor ‘Pantone Solid Coated’ of voor ‘Pantone Solid Uncoated’. Sla dit vervolgens op als PDF met het profiel ‘PDF/x-1a:2001’.
Wanneer je met een full color (CMYK) ontwerp werkt zet je het uiteindelijke ontwerp om naar PDF en kies je voor het profiel ‘FOGRA27’ . Wanneer je deze profielen aanhoudt zal je drukwerk het meest met de gekozen kleuren overeenkomen. Let op: het uiteindelijke drukwerk kan altijd iets afwijken, aangezien het van veel factoren afhankelijk is.

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Coated versus uncoated papier verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Papier en afwerkingen

$
0
0

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Wanneer je drukwerk bestelt heb je keuze uit verschillende papiersoorten en afwerkingen. Maar wat is nou precies het verschil en waar moet je voor kiezen? In dit blog leg ik precies uit welke afwegingen je kunt maken bij je bestelling.

Papiersoorten

Papier is er in allerlei soorten en maten. Ten eerste kun je kiezen tussen coated en uncoated papiersoorten.

  • Uncoated papier is ongestreken papier; het voelt ruw aan en is makkelijk beschrijfbaar. Dit papier is geschikt voor bijvoorbeeld briefpapier of enveloppen.
  • Coated papier is gestreken papier. Door papier te strijken ontstaat er een matte of glanzende laag op het papier. Wanneer het papier meerdere malen gestreken wordt, ontstaat er gesatineerd papier, een extra glanzende papiersoort die zeer geschikt is om full color afbeeldingen mooi uit de verf te laten komen.

Houd in je ontwerp rekening met de keuze voor coated of uncoated papier. Een uitgebreide uitleg hierover geef ik in mijn blog over coated en uncoated papier.

Op een aantal papiersoorten zal ik wat dieper ingaan.

  • Houtvrij mc is een standaard papiersoort, welke zowel mat als glanzend is te verkrijgen.
  • Vergé is juist weer een zeer luxe papiersoort. Het watermerkeffect geeft dit uncoated papier een mooie chique uitstraling.
  • Daarnaast zijn er bepaalde papiersoorten ‘lasergeschikt’; deze papiersoorten zijn speciaal gemaakt voor laserprinters. Wanneer je bijvoorbeeld briefpapier bestelt en hier zelf op wilt printen, kies dan voor lasergeschikt papier.

Afwerkingen

De verschillende soorten afwerkingen zijn er niet alleen om je drukwerk een luxe en professionele uitstraling te geven, het beschermt je drukwerk ook tegen beschadigingen. De belangrijkste afwerkingen beschrijf ik hieronder.

  • Dispersielak is een dunne beschermlak over je drukwerk. Deze matte of glanzende laag is het meest voordelige middel om je ontwerp te beschermen, omdat deze techniek door de drukpers zelf wordt uitgevoerd.
  • UV-lak is een hoogglans laklaag. De gladde beschermlaag geeft een glossy uitstraling. Een andere optie is SPOT UV-lak. Deze glanzende lak plaats je op een bepaald deel van het ontwerp, waardoor alleen deze delen een glanzende laag krijgen. Zie voor meer uitleg mijn blog over SPOT UV.
  • Laminaat is een glanzende of matte folie die over je drukwerk geplaatst wordt. Deze beschermlaag knapt niet wanneer je het drukwerk vouwt en is hiermee uitermate geschikt voor flyers of folders. Laminaat is de sterkste en meest luxe afwerkingstechniek.

Monsterbox

Vind je het toch moeilijk om een beeld te krijgen van alle papiersoorten en afwerkingsvormen? Bestel dan de gratis monsterbox via onze site. In de box zitten alle materialen en afwerkingen, waardoor je zelf kunt voelen en zien hoe je drukwerk er uit komt te zien.

Heb jij een vraag aan Frans?

Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.

Deel dit artikel Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone

Frans Aarnink

Ik heb een grote passie voor mooi drukwerk en ken alle grafische ins en outs. Kom je er even niet meer uit? Ik help je graag op weg!

More Posts

Het bericht Papier en afwerkingen verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.

Viewing all 25 articles
Browse latest View live