Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.
Bij het aanleveren van bestanden kom je snel de term ‘DPI’ tegen. Bestanden worden vaak afgekeurd op een te laag DPI. Maar wat is DPI eigenlijk? In dit blog leg ik precies uit wat het is en welke instellingen je dient aan te houden.
Wat is DPI?
Als je een afbeelding wilt laten drukken, moeten deze van een bepaalde resolutie zijn. Hierbij komt de term DPI om de hoek kijken. DPI staat voor Dots Per Inch en geeft het aantal beeldpunten per 2,54 cm weer. Om een afbeelding scherp af te kunnen drukken moet de DPI-waarde voldoen aan de opgestelde richtlijnen: 300 DPI voor regulier drukwerk en 150 DPI voor grootformaat drukwerk (spandoeken, canvas e.d.). Wanneer je een lagere DPI-waarde hanteert, bestaat de kans dat de afbeelding onscherp is. Indien je een bestand met een hogere DPI-waarde aanlevert, zal deze terug worden geschaald naar 150 of 300 DPI.
Hoe stel ik de DPI-waarde in?
Photoshop
De enige manier om je DPI-waarde juist in te stellen en wat leidt tot een scherp resultaat, is door de DPI-waarde in te stellen voor je begint met je ontwerp. In Photoshop doe je dit door te kiezen voor: ‘Bestand’ –> ‘Nieuw’. In het scherm wat opent kun je de juiste breedte en hoogte van het aan te leveren bestand kiezen, maar ook de DPI. Dit stel je in bij ‘Resolutie’, vul hier 150 of 300 in.
Tip: begin op te maken in RGB-profiel. Wanneer je klaar bent met je ontwerp exporteer je deze als PDF in het profiel ‘FOGRA27’. Hierbij worden alle kleuren omgezet naar CMYK. Wanneer je het bestand al opmaakt in CMYK en vervolgens opslaat als PDF, worden de kleuren twee keer omgezet naar CMYK, wat kan leiden tot extra kleurverschil. Er ontstaat namelijk altijd een kleurverschil wanneer je RGB omzet naar CMYK.
Illustrator & Indesign
Bij deze programma’s gaat het instellen van de juiste DPI-waarde automatisch. Als je een afbeelding direct in Illustrator of Indesign plaatst, zal deze er niet gelijk korrelig uitzien bij te weinig DPI. Dit zie je pas als je het ontwerp omzet naar PDF. Je kunt de juistheid van de resolutie controleren door te klikken op ‘Venster’ > ‘Info’. Er verschijnt een scherm die het aantal PPI aangeeft, wanneer je de afbeelding aanklikt. PPI staat voor Pixels Per Inch en wordt gebruikt voor beeldschermwerk en niet voor drukwerk. Toch kun je ervan uitgaan dat wanneer de PPI-waarde gelijk is aan de gewenste DPI-waarde, je afbeelding scherp zal worden afgedrukt.
Tip: Het is aan te raden je foto’s in Photoshop op maat en in de juiste DPI op te maken en vervolgens pas in Illustrator of Indesign te importeren.
DPI instellen in een bestaand bestand
Wanneer je al een ontwerp hebt, kun je de DPI ook achteraf instellen. Maar let op: dit is niet aan te raden! Als je een afbeelding met lage DPI omzet naar een hoge DPI, kan deze afbeelding nooit heel gedetailleerd worden weergegeven. Het programma vergroot dan wel de resolutie van de afbeelding, maar deze zal korrelig en minder scherp zijn. Mijn advies is dan ook om in dit geval overnieuw te beginnen met je ontwerp en de DPI-waarde in te stellen voor je begint met ontwerpen.
Tip: Gebruik je een bestaande afbeelding? Zorg dat deze de juiste DPI-waarde al heeft.
DPI bij producten groter dan 2 meter
Bij signproducten die groter zijn dan 2 meter dien je een zeer groot bestand aan te leveren om afbeeldingen scherp af te laten drukken. Deze afbeeldingen zijn vaak te groot om te versturen of te uploaden. In dit geval kun je het bestand schalen, bijvoorbeeld 1 op 10. Stel je hebt een bestand van 2 meter en je wilt deze schalen. Hiervoor dien je het eindformaat te delen door 10, waardoor het bestand 20 cm breed is. Maar de DPI moet juist met 10 keer vergroot worden, dus wordt dit 1500 DPI. Hierdoor is je bestand klein genoeg om te versturen en groot genoeg om een mooie en duidelijke afbeelding op je spandoek te laten drukken. Let wel: dit kan alleen in Photoshop.
Tip: Hoe groter de afstand tussen het oog en het eindproduct, des te minder lagere kwaliteit zal opvallen. Bij zeer grote afstand kun je ‘smokkelen’ en een lagere DPI-waarde gebruiken.
Heb jij een vraag aan Frans?
Frans heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Hij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Frans beantwoordt ze zo snel mogelijk.
Het bericht Alles over DPI verscheen eerst op Drukwerkdeal blog: Het laatste nieuws over jouw online drukkerij.